Dziś podam parę rad jak odpowiednio dobrać płetwy, oraz jakie mamy rodzaje płetw :)
Współczesne płetwy dzielą się na dwa rodzaje: płetwy paskowe (ang. adjustable) kaloszowe (ang. full-foot).
Płetwy paskowe mają niezabudowaną piętę, którą opina pasek o regulowanej długości.
W płetwach kaloszowych cała stopa łącznie z piętą tkwi w ściśle przylegającym kaloszu, pozostawiając otwór na palce, choć i zdarzają się modele z zakrytymi palcami stopy.
Nurkujący z akwalungiem najczęściej wybierają płetwy paskowe, bo są większe i dają większe pchnięcie. To ważne, gdy trzeba przezwyciężyć hamujący wpływ całego sprzętu, skafandra, czy silnego znoszącego prądu. Zakłada się je na buty
W wodzie poniżej 21oC buty i płetwy paskowe dają lepszą ochronę termiczną ciała. Wymagają one jednak od nurka większego wysiłku, posiadania butów i są po prostu droższe.
Płetwy kaloszowe są lepsze przy pływaniu na powierzchni (w tzw. ABC). Są bardziej giętkie i mają mniejszą tendencje do przełamywania powierzchni wody.
Wybierając płetwy należy przemyśleć w jakich warunkach będziemy ich używać, w tym:
- temperaturę wody,
- prądy,
- dodatkowe podwodne zajęcia jak np. fotografowanie,
- ostre obiekty, dno utworzone z zastygłej lawy, wraki i in.
Płetwy paskowe sprawdzaja się w większości warunków. Należy jednak ocenić siłę swoich nóg. Wyćwiczony, sprawny nurek może pokusić się o bardzo duże wzmacniane grafitem płetwy. Dla "niedzielnych" nurków odpowiedniejsze będą mniejsze płetwy. Wygoda i komfort w pływaniu jest ważniejsza niż szerokie możliwości sprzętu. Najpierw zaopatrzmy się w buty, później pletwy paskowe - muszą dobrze do siebie pasować, zgubienie płetwy pod wodą, to nic przyjmnego.
Pamiętaj:
- płetwy nie mogą byc zbyt ciasne, aby nie uwierać i nie powodować skurczów, ani zbyt luźne, by nie chwiały się na nodze.
- szybka i prosta regulacja pasków płetw bardzo ułatwia ich zakładanie, zwłaszcza, gdy mamy cały ekwipunek już na sobie,
- w każdej chwili trzeba mieć łatwy dostęp do pasków płetw.
No i to w sumie najwążniejsze informacje:)
Ja osobiście używam płetw aqua move :)
Heja ja ostatnio pływałam w płetwach kaloszowych i otarłam sobie palce co to oznacza ? kiepskie płetwy kiepski dobór rozmiaru? czy to ze mialam je na nogach ze 4 godziny?:);p
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 19 Skąd: Bielsko
Wysłany: 2010-07-21, 16:07
Kiepski materiał, powinny być wykonane z miękkiego materiału nie obcierającego stopy w żadnym miejscu. Jeśli kaloszowe uwierały, paskowe tej samej jakości niestety zrobiłyby to samo. Możesz spróbować dokupić do kaloszy odpowiednie obuwie i założyć płetwy dopiwro na nie, ale nie wiem na ile będzie to komfortowe.
buty do płetw kaloszowych??? no co Ty! obuwie sie zakłada co najwyżej do paskowych płetw! przeciez płetwy kaloszowe przylegaja do stóp i juz tam zadnego buta sie nie da wcisnac
Witam, czy ktoś może polecić dokładniej jakieś obuwie do pływania? Jak byłem w Grecji to miałem pożyczone coś ala adidasy z gumy. Nie powiem w miarę wygodne ale to tak naprawdę na spacery po wodzie. Więc pozostają albo płetwy (do nurkowania?) albo...i tu właśnie ktoś może podać jakieś alternatywy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies stron grupy WEB-COM.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.