Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 26 Skąd: middle of nowhere
Wysłany: 2010-08-19, 15:27 Jak pomóc dziecku w nauce jazdy na łyżwach?
Witam
Mam 5-letnią córeczkę, która na ostanie urodziny dostała od babci łyżwy...
Perspektywa jazdy po lodzie takiego malucha mnie nieco przeraża, dlatego proszę o rady jak najlepiej powininniśmy się przygotować żeby dziecku nic się nie stało... Nie chciałbym żeby moja córa zraziła się po pierwszym upadku (bo zakładam, że takowy wystąpi) dlatego jeżeli ktoś umiałby mi coś doradzić to chłonę jak gąbka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 19 Skąd: Bielsko
Wysłany: 2010-08-19, 15:37
W przypadku kilkulatków część ortopedów twierdzi podobno, że narty jak najbardziej,
ale łyżwy - nie - bo dzieci mają za słabe stawy i nie warto ryzykować...
Jednak z 5-latką mógłbyś już powoli zacząć jeździć, ale podstawa - obserwować - jak zachowuje się na łyżwach. Jeśli nie będzie mieć z tego przyjemności nie zmuszajcie jej do jazdy, nie każdemu dziecku odpowiada każda dyscyplina sportowa.
Nieraz rówieśnicy śmigają np. na rolkach, a dziecko nie umie się nauczyć, to samo dziecko np. zaczęło jeździć na rowerku dwa lata szybciej od innych. Nie ma reguł.
A odnośnie bezpieczństwa: kask i ochraniacze na kolana są chyba najważniejsze...
Na koniec dodam, że popieram pomysł takiego spędzania czasu z maluchem
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Sie 2010 Posty: 15 Skąd: inąd
Wysłany: 2010-08-20, 12:40
sposób podobno jest taki ze jedzie sie wraz z maluchem z tyłu tak jak by sie przyklejamy do siebie plecy dziecka z brzuchem uczacego i jak by równoczesnie sie przesuwamy na lodzie w ten sposob pokazuje sie jak powinny byc układane nogi trzyma sie razem i jedzie raz.. dwa.. raz .. dwa..
:)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 26 Skąd: middle of nowhere
Wysłany: 2010-08-20, 12:57
Niby lato ale za miesiąc październik, a z tego co wiem to ma być śnieżny wolę się przygotować na tę ewentualność. Dzięki za rady, jak coś jeszcze wiecie na ten temat to śmiało!
Wysłany: 2010-08-24, 14:14
Zadbaj o odpowiednie ubranko dla dziecka, tak żeby swobodnie mogło wykonywać ruchy, a jednocześnie zeby było mu cieplutko. Na lód wchodźcie bardzo ostrożnie, tak żeby dziecko powoli mogło oswoić się z jego powierzchnią. Powiedz dziecku, że jak czuje, że traci równowagę - niech przechyla się do tyłu, tak żeby w razie upadku wylądować na pupie. Staraj się wytłumaczyć dziecku żeby lekko uginało kolanka to zdecydowanie ułatwia jazdę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies stron grupy WEB-COM.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.