Jak w temacie. I nie chodzi o żadne diety odchudzające.
Od czasu, kiedy zaczęłam robić coś ze sobą, biegać, ćwiczyć itp., zmodyfikowałam też swoją dietę. Zrezygnowałam - oczywiście nie całkiem, czasem jem takie rzeczy - z panierki na kotlecie, smażenia na oleju innym niż rafinowana oliwa z oliwek, czerwonego i/lub tłustego mięsa. Jem sporo białka (kurczaczki, rośliny strączkowe), zdrowych węglowodanów (pełne pieczywo, zboża), tłuszczów mało, ewentualnie oliwa z oliwek.
Chciałabym, żeby w tym wątku zgromadzić ciekawe przepisy kuchni fitness (nie dietetycznej). Tzn.: chodzi o to, żeby dobrze się odżywiać, ale nie chudnąć.
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Maj 2010 Posty: 32 Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2010-05-27, 15:05
To chyba nie będzie kalotyczne, ale dość wartościowe - DROBIOWE ROLADKI (ściągnięte z neta, ale dobre i sprawdzone) przykładowy przepis dla 1 szt:
Składniki:
Pierś z kurczaka - 1 szt.
Ogórek kiszony - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Papryka czerwona/zielona/żółta - 1 szt.
Serek topiony light - 2 szt.
Przyprawa do kurczaka/vegeta - do smaku inne przyprawy też do smaku
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w podłużne "plastry" i delikatnie rozbijamy je tłuczkiem to mięsa na jak najcieńsze kawałki (ale tak, żeby się nie poprzerywały). Gotowe "plastry" posypujemy przyprawą, sól jest nie potrzebna bo vegeta i ine przyprawy do kurczaka mają już ją w sobie. W kurczaka zawijamy wąziutkie paseczki papryki i ogórka, odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli i kawałek serka topionego (staramy się zawinąć dość mocno) i wbijamy ze dwie wykałaczki, żeby roladka się nie rozpadła. Wrzucamy do piekarnika - ciężko napisać na ile czasu bo to zależy od grubości roladki, ale kurczak dość szybko "dochodzi". Dobrze też pod blachę z roladkami podłożyć drugą z pergaminem, bo ser lubi wyciekać i kapać na dół piekarnika. Dobrze też jest przy odgrzewaniu skropić je trochę wodą, żeby nie były zbyt suche.
Takie roladki można zrobić też na patelni. Warto zaopatrzyć się w butelkę typu spray, nalać do niej oliwy z oliwek i lekko spryskać patelnię. Gwarantuję, że ilość oliwy wystarczy, pod warunkiem, że patelnia jest teflonowa.
Ale piekarnik ma tę zaletę, że pozwala na pieczenie mięsa zupełnie bez tłuszczu.
yvette
Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 11 Skąd: Tychy
Wysłany: 2010-05-28, 14:46
Lekkie burgery z kurczaka.
1 podwójna pierś z kurczaka
4 kajzerki z pełnego ziarna lub grahamki
mieszanka ostrych przypraw, może być samo Chilli, ja używam mieszanki Pir Piri Kotanyi
Sos: mała puszka przecieru pomidorowego, sól, chilli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka musztardy, 1-2 łyżki miodu, najlepiej płynnego.
Kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami, obsmażamy na patelni na złoto. dwoma widelcami dzielimy kurczaka na włókna, zostawiamy na patelni. Robimy sos poprzez dokładne wymieszanie składników, mieszamy z kurczakiem na patelni i podgrzewamy na małym ogniu przez około 10 minut.
W międzyczasie bułki przekrawamy na połówki, podgrzewamy w tosterze.
Kurczaka nakładamy łyżką na połówkę bułki, przykrywamy drugą połówką.
Można do bułki włożyćlistek sałaty, pomidorka, ogórka, posypać posiekaną cebulką - jak komu pasuje.
4 pomidory śliwkowe, przekrojone na pół
2 duże, przekrojone pieczarki
oliwa z oliwek (najlepiej w sprayu, żeby nie było zbyt tłusto)
8 plasterków chudego bekonu
2/3 szklanki chudego twarożku
2 łyżki posiekanej natki pietuszki
1 Łyżka posiekanego szypiorku
(lub jakichkolwiek innych ziół, co kto lubi)
ocet balsamiczny
8 kromek chlebka ciabatta, pokrojonych w grube plastry i opieczonych
Rozgrzać piekarnik, pomidory i pieczarki ułożyć na blaszce przekrojoną stroną do góry, spryskać olejem, popieprzyć, ewentualnie posolić. Bekon ułożyć obok. Wszystko trzymać w piekarniku około 5-8 minut.
Wymieszać ser i zioła z solą i pieprzem, rozsmarować na pieczywie, na tym ułożyć bekon, pomidory i pieczarki, spryskać octem balsamicznym.
Kuskus z owocami:
(na 4 porcje)
szkalnka kuskusu
szklanka soku z czarnej porzeczki lub jabłkowego
cynamon
2 garście malin, truskawek, borówki amerykańskiej itp.
łyżka startej skórki z limonki lub cytryny
małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu naturalnego lub owocowego
Kuskus włożyć do miseczki. Sok wlać do garnka razem z cynamonem, podgrzewając doprowadzić do wrzenia i zalać nim kuskus. Przykryć i pczekać, aż kaszka całkiem wchłonie płyn. Następnie przemieszać kuskus widelcem, rozdzielić do małych miseczek, posypać owocami, polać jogurtem, posypać skórką. Opcjonalnie można też polac miodem lub syropem klonowym.
Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 50 Skąd: ...z innych czasów
Wysłany: 2010-06-21, 14:19
KURCZAK ZE SZPINAKIEM moja żoncia mi go przyrządza
Składniki:
1 kurczak ok. 1 kg
40 dag świeżego szpinaku lub 30 dag mrożonego
3 cebule dymki lub 1 duża cebula
marchewka
2 ząbki czosnku
sól, zmielona kolendra
olej
Kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą tak by przykrywała mięso. Cebulę obrać, umyć, marchewkę oczyścić, opłukać. Warzywa włożyć do garnka z kurczakiem, zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć, gotować na słabym ogniu, aż kurczak będzie miękki (ale nie może rozpadać się). Wyjąć go, osączyć, podzielić na porcje. Szpinak przebrać, umyć, osączyć, grubo posiekać. Zmieloną kolendrę utrzeć z rozgniecionym czosnkiem i łyżeczką soli. W głębokiej patelni rozgrzać olej (niezbyt mocno), połączyć z utartą pastą, wymieszać, włożyć kawałki kurczaka, smażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron ok. 10 min, ciągle mieszając. Po tym czasie dodać szpinak i smażyć jeszcze razem następne 10 min. Wystawić, doprawić do smaku.
Pierś włozyć do naczynia żaroodpornego posolic popieprzyc zalac troszke wodą dodac jakies ulubione przyprawy do tego pokroić pomidory w ćwiartki lub grubsze plastry ilosc pomidorów zalezy od ilosci miesa i upodobania ja lubie duzo dawac. mozna ewentualnie jak sie mięsko zrobi z tego sosiku zrobic sos lekko zabielony smietana niskotłuszczową!:) czas pieczenia no to tak na wyczucie:) średnio 40 minutek.
Zawsze mozna dodac tez brokuły i cebulkę jak kto lubi:)
Istotne ze nie jest to smazone na tłuszczu
Polecam bo pyszne i lekkie!
Tak jak poprzedniczka polecam brokuły, brokuły i jeszcze raz brokuły, wiadomo, że nie każdy za nimi przepada, ale jeśli je lubisz - masz szczęście bo są świetnym źródłem witamin. Brokuły i szpinak - to polecam do obiadów zamiast tłustych kapust czy oleistych sałatek.
Istotne żeby zastpować niektóre produkty i danie innymi podobnymi ale lekkimi! np zamiast oleju można stosowac oliwę, zamiast sałatek na śmietanie lub kapust ( o czym mowa wyżej ) mozna stosowac sałatki zakrapiane sokiem z cytryny lub lekkim vinegret ale najlepiej z oliwy z oliwek. Kotleta smazonego zastapic duszonym w sosiku własnym pysznosci! :)
zamiast ziemniakow mozna jesc kalafior :)
No i w okresie letnim jaki teraz panuje ;P Mozna poszalec na grilu! wbrew pozorom grill nie jest tłusty i tuczący, pieczenie na grillu oznacza wytapianie tłuszczu wiec zdrowsze jedzenie:) można lekkie smaczne dania tworzyc np rybkę lub drobiowe mięso
_________________ :)
Nastajak
Dołączył: 08 Mar 2013 Posty: 6 Skąd: Bochnia
Wysłany: 2013-03-08, 01:42
tutaj macie babcine parę przepisików na lekkie dania
Ja polecam stronę internetową fitkuchnia.pl, która powstała właśnie z myślą o tych, którzy regularnie ćwiczą i chcą zdrowo i smacznie jeść. Na stronie zebrano już kilka tysięcy przepisów, polecam
A jakie jest wasze zdanie na temat tłuszczów w diecie? Chodzi mi konkretnie o oleje. Ciężko jest mi z nich całkowicie zrezygnować bo uwielbiam smażone rzeczy (żarcie z pary nie przechodzi mi przez gardło) a do sałatek też lubie dodać troche "surowego" oleju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies stron grupy WEB-COM.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.